Información: +34 644 91 44 37 e-mail: info@gestiondepoligonos.com

?>

Noticia

NOTICIAS NOTICIA

El Port de Barcelona col·labora amb KH-7 Epsilon, el primer camió d’hidrogen que correrà el Dakar


kh-7 dakar

El KH-7 Epsilon competirà a la propera edició del Dakar combinant un motor d’hidrogen amb un de dièsel, amb l’objectiu de completar el 90% del recorregut de l’edició del 2024 només amb hidrogen. 

· El Port de Barcelona participa en el projecte com a col·laborador científic, amb la finalitat d’estudiar el potencial de l’hidrogen com a combustible per als camions de mercaderies. 

El Port de Barcelona ha acollit avui la presentació del KH-7 Epsilon, el primer camió que correrà amb hidrogen el rally Dakar en la seva propera edició a Aràbia Saudita, del 31 de desembre al 15 de gener de 2023. L’equip del KH-7 Epsilon compta amb el Port de Barcelona com a col·laborador científic per estudiar l’adaptació de motors industrials existents a combustibles alternatius i la seva possible implementació per a descarbonitzar l’activitat portuària.

El KH-7 Epsilon parteix d’un camió Man 6x6 que competirà en la categoria de més pes i major volum del Dakar i que l’empresa EVARM, especialitzada en la conversió de vehicles professionals a combustibles alternatius, ha modificat per incloure un motor d’hidrogen, major cilindrada i millors prestacions de cara a la competició. L’objectiu en la propera edició és provar aquesta tecnologia i innovacions en un entorn tant exigent com el Dakar i perfeccionar el camió per competir en l’edició de 2024 gairebé només amb hidrogen.

Hector Calls, cap de Sostenibilitat Ambiental del Port de Barcelona, ha apuntat la importància de participar en projectes de col·laboració científica com el KH-7 Epsilon, amb empreses tecnològiques locals. “El Port ha d’estar implicat en les diferents etapes de desenvolupament i implementació i impulsar els nous combustibles per al transport de mercaderies. Projectes com aquest poden aportar solucions en les diferents etapes de transició fins a assolir la consolidació de la tecnologia”, ha explicat.

“Adaptar camions convencionals per funcionar amb hidrogen són exemples realistes que podrien implementar-se en les flotes de camions actuals i el Dakar pot ser un banc de proves excepcional per a testar aquestes innovacions amb nous combustibles en situacions extremes i en un camió de sèrie extrapolable, perfectament, als que utilitzen els transportistes”, ha assegurat Calls durant la celebració de l’acte.

Jordi Juvanteny, pilot del KH-7 Epsilon, ha afegit que “formem un equip amateur amb ganes de fer coses diferents, innovadores i així aportar un petit granet de sorra al planeta, que ens ho demana”, recordant que en l’edició d’enguany ja van competir amb un camió modificat per poder utilitzar HVO amb GLP però ara volen seguir avançant amb la utilització d'hidrogen com a combustible completament net.

José Luis Criado, copilot del KH-7 Epsilon, ha apuntat que “la nostra experiència pot contribuir a la innovació en un sector com el transport de mercaderies altament sensible per a la sostenibilitat i que no es pot beneficiar d’altres energies com l’elèctrica”.

Per al Port de Barcelona, la descarbonització del transport rodat de mercaderies i de la cadena logística és essencial per a reduir les emissions de l’activitat portuària, doncs diàriament circulen pel recinte portuari al voltant de 6000 camions. Tenint en compte aquesta realitat, el Port de Barcelona vol col·laborar amb les principals associacions de transportistes a fi de buscar les alternatives que facilitin aquesta transició cap combustibles alternatius.

En aquest sentit, el Port de Barcelona ja va estar involucrat en la implementació del gas natural liquat (GNL), un combustible de transició, promocionant la transformació de les flotes de camions del port per incorporar aquesta opció de transició. L’hidrogen, però, és un opció de futur, permetent la utilització de combustibles de zero emissió en els camions.